حمید سوریان قهرمان بزرگ کشتی فرنگی ایران با رأی ناعادلانه داوران، دیس کوالیفای شد، سوریان مترصد کسب هشتمین طلای خود بود در حالی که سهمیه المپیک را هم از دست داد.
به گزارش گروه ورزشی گویدا به نقل از "ورزش سه"، در تاریخ کشتی ایران، بارها بی عدالتی داوران، موقعیت های بسیاری را از کشتی گرفته که ما به ذکر 10 مورد از مهمترین و مشهورترین این بی عدالتی ها می پردازیم.
1. میایستاد هم قهرمان میشد
غلامرضا تختی در المپیک 1960، با یک مساوی برابر عصمت آتلی، قهرمان می شد اما آتلی همیشه مدافع، با هوشیاری تختی را شکست داد در حالی که جنب و جوش تختی بیشتر بود و آتلی می بایست بازنده اعلام شود.
باخت تختی چنان دردآور بود که حتی مصطفی داغستانلی قهرمان دیگر ترک به تختی گفت: آتلی همشهری من است اما اگر در کشتی با همشهری من سرجایت می ایستادی و مکان نمی خوردی آتلی و داور جرأت برد برابر تو را نداشتند. باخت تختی باعث شد که نشریات تیتر بزنند ایران عزادار شد و تختی نقره گرفت، طلای آتلی در المپیک چنان برای آتلی مهم بود که وقتی آتلی چند ماه قبل فوت شد قهرمانی و برد او در المپیک برابر تختی روی سنگ قبرش هم نوشته شده است.
2. گریه کنار ارسگان
در المپیک 1996 آتلانتا؛ عباس جدیدی در 100 کیلوگرم در حالی که برتری قابل ملاحظه ای برابر کورت انگل آمریکایی داشت، بازنده اعلام شد، مسابقه یک ـ یک تمام شده بود. اعلام رأی ناعادلانه آنقدر عجیب بود که جدیدی کنار میز داوران زانو زده و با اشک و زاری از میلان ارسگان خواست تا حقش را به او برگردانند ... وقتی داور مغول است آنگل را بالا برد، کشتی گیر آمریکایی خودش این قهرمانی را باور نداشت.
3. قهرمان 10 ـ 4 باخت
ابراهیم جوادی که در مسابقات المپیک 1972 مونیخ برابر دیمیتریوف روس 10 ـ 4 برنده شده بود، برابر بلغارستان بازنده اعلام شد و برنز گرفت. در حالی که سال قبل و بعد از المپیک مونیخ در مسابقات جهانی صاحب مدال طلا شد. اعمال نفوذ میلان ارسگان در ناکامی جوادی موثر بود. او که کشتی گیران آمریکا، مغول، ترک و روس را برده بود برابر نیکلوف بلغار با یک مساوی هم قهرمان می شد اما در عرض 50 ثانیه 2 اخطار به او دادند و ناکامش کردند.
4. اشتباه تاریخی المپیک
سعید عبدولی که قهرمان مسابقات جهانی 2011 استانبول شده بود، در المپیک 2012 لندن، شانس اول رقابت های 66 کیلوگرم کشتی فرنگی بود. او در مرحله اول آتاکان یوکسل ترک را برد اما در مسابقه دوم برابر استیوگنوی فرانسوی، با رأی عجیب داوران 3 ـ صفر بازنده اعلام شد. رای داوران چنان عجیب و ناعادلانه بود که محمد عباسی وزیر ورزش ایران، مستقیما به مارتینتی، رئیس فیفا نامه نوشت و احمدی نژاد به مسوولان ورزش گفت تا پاداش قهرمانان المپیک را به او بدهند. عبدولی بعدها گفت اگر محمد بنا نبود، می رفتم و ایهاربرل، داور بلاروسی را می زدم.
5. 11 ثانیه!
مجیدرضا سیم خواه کشتی گیر وزن 48 کیلوگرم فرنگی ایران در مسابقات جهانی 1991 وارنا، در حالی که تا 10 ثانیه به پایان مسابقات از «گوان، داک یانگ» کره ای پیش بود. با رأی داوران 3 اخطاره شد. سیم خواه در حالی، 3 اخطاره شد که از حریفش بسیار بهتر بود.
6. ترک و اوزتورک
در مسابقات جهانی 1994 استانبول، کشتی بین امیرضا خادم 24 ساله، قهرمان 1991 وارنا و صباح الدین اوزتورک اهل ترکیه 5 ـ 5 به نفع اوزتورک اعلام شد و این در حالی بود که امیرخادم، حداقل می توانست با 5 اختلاف امتیاز برنده باشد.
7. داور برنده!
مسابقات جهانی 1985 بود است؛ علیرضا سلیمانی در حالی که برابر ژوزف بالا، قهرمان اهل مجارستان در وزن 130 کیلوگرم 4 ـ صفر پیش بود، با رأی عجیب داوران 3 اخطاره شد و از رسیدن به مسابقه ردهبندی داوران 3 اخطاره شد و از رسیدن به مسابقه ردهبندی بازماند، او در اعتراض به این تصمیم در دیدار مقام پنجم و ششم برابر آندریاس شرو در آلمانی دست داور را بالا برد و از تشک خارج شد.
8. بزرگترین اشتباه اینچئون
یک بار دیگر، بر سر سعید عبدولی این اشتباه تاریخی داوران آمد و ناعادلانه ترین رأی داوری در بازی های آسیایی 2014 اینچئون، اعلام برد «جون چی هون» برابر سعید عبدولی در وزن 71 کیلیون بود. عبدولی چنان از این رأی ناراحت بود که با گریه گفت کشتی را کنار می گذارم. او که از بی عدالتی داوران متحمل بیشترین ضرر شده یک مدال المپیک و یک طلای بازی های آسیایی را برد. جالب اینکه در این مسابقات هم کیومرث هاشمی مثل المپیک لندن اعلام کرد جایزه معدل با جایزه قهرمان بازی های آسیایی به او داده می شود.
9. اشتباه تاریخی در سال 94
آخرین مورد از ناداوری داوران در وزن 61 کیلوگرم کشتی آزاد آسیا در قطر بروز کرده و بهنام احسان پور، پدیده جدید کشتی آزاد ایران قربانی آخرین ناداوری قبل از بی عدالتی علیه سوریان در مسابقات جهانی شد. بهنام احسان پور، در 3 کشتی خود، ژاپن، کره جنوبی و چین را برد اما در فینال برابر نیاز بیکوف، کشتی گیر قزاق در حالی که 4ـ3 برنده شده و در حال شادی بود، ناگهان با تغییر تصمیم داوران ناشی از اعتراض داوران شوکه شد و به جای قهرمانی روی سکوی دوم ایستاد.
10. پشت طلای هشتم
آخرین مورد، درباره سوریان رقم خورد. او که چندی قبل در تورنمنت اروپایی مغلوب بی عدالتی داوران شده بود باز هم بازنده اعلام شد تا این شبهه پیش آید که عزمی در فیلا برای ناکامی او وجود دارد.
* برخی از موارد دیگر در این عرصه قابل توجه و تلخ بود. شامل باخت ناصر گیوه چی در المپیک 1956 ملبورن برابر کشتی گیر فنلاندی و دیگری باخت تقی اکبرنژاد برابر جیووانی اسکیلاچی که داوران بعد از 2 ساعت با تغییری در رأی خود او را کسب مدال محروم کردند.