سرزمين جاذبه هاي بکر و ناشناخته! اين شايد بهترين لقبي باشد که بتوان به شهر شگفت انگيزي مثل کلاله (Kalale) داد.شهري در شرق استان گلستان که تلفيقي از جالب ترين جاذبه هاي تاريخي و طبيعي اين استان است.
کلاله که مدت زيادي از تبديل شدن آن به شهرستان نمي گذرد، از شمال به جمهوري ترکمنستان، از جنوب به شهرستان گاليکش، از شرق به استان خراسان شمالي و از غرب به شهرستان مراوه تپه مي رسد. بنابراين عجيب نيست اگر کلاله را رنگين کمان استان گلستان بدانيم که ردپاي فرهنگ و تمدن هر کدام از اين نواحي متفاوت در آن به چشم مي خورد.
اولين ردپاي اين تقريب فرهنگي را مي توانيد در ساختار جمعيتي اين شهر ببينيد. در کلاله علاوه بر عشاير شمال خراسان، حدود ? 160هزار نفر سکونت دارند که ترکيب جمعيتي آن ها را قوم فارس، ترکمن، سيستاني، بلوچ تشکيل ميدهند.
اما کلاله ويژگي هاي ديگري هم براي اهميت يافتن در استان گلستان دارد: قرار گرفتن در مسير ارتباطي گلستان- خراسان و ارتباط با جمهوري ترکمنستان که سبب رفت و آمدهاي بسيار و ارتباطات گسترده شده مهم ترين دليل اهميت اين شهر است. علاوه بر اين، بخشي از طبيعت زيباي پارک ملي گلستان و سرچشمه رودخانه زاو که از سرچشمه هاي پر آب گرگانرود است در اين منطقه واقع شده است.
کلاله خاستگاه تمدن هاي متعددي بوده که در تاريخ پيدا شده اند و درست به همين دليل است که در اين شهر حدود 142 اثر شامل ديوار دفاعي، غار، تپه، محوطه، قبرستان هاي قديمي، بناهاي تاريخي و...شناسايي شده و به ثبت رسيده است.
اگر گذارتان به کلاله افتاد، مي توانيد سري هم به زيارتگاه خالد نبي، زيارتگاه امام عبدالله، زيارتگاه امام زاده عوض، بردي ايشان، بقعه شيخ بغدادي، بقعه اولياء، بقعه ابوالقاسم جرجاني، بقعه آل خان بابا، بقعه امام زاده جعفر، بقعه مبارکه پنج تن، مدرسه ديني و تاريخي کريم ايشان و بقعه سيد قليچ ايشان بزنيد که از معروف ترين زيارتگاه هاي اين شهر هستند. علاوه بر اين، مدرسه حاجي ملا قليچ، پارک ملي گلستان، منطقه شکار ممنوع، سرچشمه و آبشار زاو، چشمه ساري سو، رود ساري سو هم از ديدني هاي کلاله هستند که تماشاي آنها را نبايد از دست داد.
بيشتر مردم کلاله کشاورز و دامدار هستند. ارتفاعات کم نظير اين شهر باعث شده که بهترين گونه هاي دامي گلستان و شايد کشور در اين منطقه پرورش پيدا کنند. اما زمين بخشنده کلاله محصولات کشاورزي را هم بي نصيب نگذاشته و گندم، جو، پنبه و دانه هاي روغني خوبي از کشتزارهاي اين شهر به دست مي آيد.
زنان کلاله اي اغلب قالي بافند و به بافت کفپوش هاي سنتي ترکمن، سوزن دوزي بلوچ، پشم بافي، حصير بافي و نمد بافي کمک خرج خانواده شان هستند. بنابراين در سفر به کلاله گشت و گذار در بازار محلي و خريد سوغاتي از اين صنايع دستي را فراموش نکنيد؛ شايد به اين بهانه بتوانيد گوشه اي از محبت مردم مهمان نواز اين شهر را که با نهايت تواضع از شما پذيرايي مي کنند، جبران کنيد!
براي رسيدن به کلاله بايد به منتهي اليه شرق استان گلستان سفر کنید.