وقتی چند سال پیش هشدار ایجاد نسل سوخته بویژه در دختران دهه شصتی داده می شد، کمتر مسئولی به فکر راه چاره در این خصوص افتاد و حتی با ایجاد شرایط سخت تر و طولانی تر در “خان” های ازدواج از جمله سربازی تنها به فکر کارهای جاری بر زمین مانده در پادگانها و … بودند.
اما زنگ خظر اکنون به صدا در آمده و دهه هفتادی ها گوی سبقت را از دهه شصتی ها ربودند و درصد ازدواج آنها به نسبت بالاتر رفته است.
به گزارش مسیرآنلاین تغییر فرهنگ ازدواج از اوائل دهه هفتاد و در اوج دوران مصرفگرایی برخلاف فرهنگ قناعت در دهه شصت (که البته اجبار هم در آن دوران بی تأثیر نبود) باعث شد شرایط ازدواج هر روز سختتر شود و توقعات بالاتر رود و شاهد بالاتر رفتن سن ازدواج بویژه در دهه شصتیها شد و این موضوع با توجه با بالا رفتن انتظارات مالی از افراد با سن بیشتر، روز به روز اوضاع در حال پیچیده تر شدن بود و این در حالیست که دهه هفتادی حداقل بواسطه سن پایین تر و به تبع آن انتظارات کمتر شانس بیشتری برای ازدواج دارند
به گزارش مسیرآنلاین در اینخصوص صدای اقتصاد در گزارشی می نویسد: مهرداد پسری دهه شصتی است که بعد از ۳۱ بار خاستگاری رفتن هنوز دختری نتوانسته نظرش را برای ازدواج جلب کند. «همه ملاکهایی را که برای یک زن ایده آل و در شان خودم در نظر دارم نمیتوانم در یک دختر پیدا کنم. این شده که تا کنون مجرد مانده ام» شرایط خودش به لحاظ ظاهری، مالی، شغلی و … نزدیک به ایده آل است و ملاکهای سختی برای زن آینده اش در نظر دارد. برخی از کارشناسان علوم اجتماعی معتقدند بالا رفتن سن ازدواج منجر به سخت گیری دختر و پسر برای اقدام به ازدواج میشود و هرچه میگذرد ملاکها و شرایط بیشتری را برای ازدواج خود لحاظ میکنند.
مریم نیز دختر ۳۶ ساله ای است که به دلیل سخت گیری زیاد نسبت به خاستگارانش، هنوز مجرد است و گاهی افسوس گذشته را می خورد. او میگوید: «ما در خانواده سه دختر هستیم و تنها خواهر بزرگترم ازدواج کرده و برای اقامت به کشور آمریکا رفته است. چون داماد اول خانواده از هر لحاظ ایده آل بود، نمیخواستیم داماد دوم از وی چیزی کم داشته باشد. برای همین به هیچ کدام از خاستگارهایم جواب مثبت ندادم به این امید که موردهای بهتری سراغم خواهند آمد.»
البته او حالا با مدرک کارشناسی ارشد و سابقه کاری زیاد، احتمالا ملاکهای سخت گیرانه تری نسبت به مرد مورد نظرش خواهد داشت و سن زیاد مرد را هم برای ازدواج با خودش قبول نمیکند؛ چرا که میگوید:«هنوز هم مردانی با حدود ۴۰ سال و بالاتر به سراغم میآیند اما خب هرکدامشان دلایلی برای جواب منفی دادن به دستم میدهند» اما جالب اینکه با وجود مجرد ماندن تعداد زیادی از دختران دهه ۶۰ و حتی ۵۰، در سالهای اخیر دختران دهه ۷۰ گوی سبقت را از آنها ربوده اند و ازدواجهای زیادی را به خود اختصاص داده اند
ناهید دهقان، روان شناس و مشاور ازدواج نیز در این باره میگوید:« ازدواج دختران با سنین کم برای روانشناسان نیز پدیده جالبی است؛ چرا که در یکی دوسال اخیر شاهد تمایل دختران متولد ۷۰ تا ۷۵ به ازدواج هستیم. البته این امر بین دختران مذهبی میتواند طبیعی باشد اما مختص به دختران مذهبی نیست. از طرفی دیگر علت این اتفاق را باید از سوی پسران بررسی کرد؛ چرا که دختران انتخاب میشوند و پسران با سنین بالا تمایل به ازدواج با دخترانی با سن کم دارند.» وی همچنین با اشاره به کم شدن ازدواج دختران دهه ۶۰ نسبت به دهه ۷۰ ادامه میدهد: «مدرک گرایی در دختران دهه ۶۰ بسیار بالاست و آنها ازدواج را تا حدودی مانع تحصیل خود میدانند و این شده که با وجود مجرد بودن تعداد زیادی از آنها، دختران دهه ۷۰ ازدواجهای بیشتری را به خود اختصاص میدهند.»
البته نگاهی به آمار ازدواج و طلاق در ایران نشان میدهد که از سال ۹۰ کشور درگیر رشد منفی ازدواج بوده؛ به طوری که در سال ۹۰ منفی ۱.۹ درصد، در سال ۹۱ منفی ۵.۱ درصد و در سال ۹۲ نیز با کاهش منفی ۶.۷ درصدی مواجه شده است.
بنابر گزارش سازمان ثبت احوال کشور در سال ۹۲ ،۷۷۴ هزار و ۵۱۳ ازدواج و همچنین ۱۵۵ هزار و ۳۶۹ طلاق به ثبت رسیده است و بر این اساس، نسبت ازدواج و طلاق ۵ بوده است، به این معنی که در مقابل هر۵ ازدواج ، یک طلاق به ثبت رسیده است. در سال ۹۳ کاهش ۶٫۵ درصدی نرخ ازدواج و افزایش ۵٫۳ درصدی نرخ طلاق اتفاق افتاده و نسبت ازدواج به طلاق از رقم ۵، به ۴٫۴ رسیده؛ به این ترتیب در این سال ۷۲۴ هزار و ۳۲۴ ازدواج، و ۱۶۳ هزار و ۵۶۹ طلاق در سازمان ثبت احوال کشور به ثبت رسیده است.
از طرفی سن ازدواج در سالهای اخیر روند صعودی به خود گرفته است؛ چنانچه بر اساس اعلام محزون، مدیرکل اطلاعات آمار و جمعیت ثبت احوال، بیشترین گروه سنی مردان ۲۵ تا ۲۹ سال ثبت شده است بهطوریکه ۲۶۷ هزار و ۴۱۶ مورد ازدواج مردان در این سن به ثبت رسیده که معادل ۳۶.۹ درصد کل ازدواج ها می شود. وی با اشاره به اینکه بیشترین ازدواج نیز در میان گروه سنی زنان ۲۰ تا ۲۴ سال به ثبت رسیده است، میگوید:«۲۲۵ هزار و ۹۲۳ واقعه ازدواج زنان در این گروه سنی نیز ثبت شده که معادل ۳۱.۲ درصد کل ازدواج ها را شامل می شود.