تقويم تاريخ : اولين ترور سياسي و دادگاه تفتيش عقايد

تقويم تاريخ : اولين ترور سياسي و دادگاه تفتيش عقايد

امروز 7 اردیبهشت 1394 خورشیدی برابر با 8 رجب 1436 هجری و 27 آوریل 2015 میلادی است و رویداد‌های زیر رخ داده‌اند.

*آغاز نخست ‏وزیری دکتر "محمد مصدق" در نوبت اول (1330 ش)

دکتر مصدق به عنوان نماینده‏ای پرسابقه در مجلس شورای ملی و در رأس جبهه ملی مطرح بود. او در دوره چهاردهم، درباره ملی شدن نفت، نطق‏‌های متعددی ایراد کرد و با تصویب پیشنهاد او، از دادن امتیاز جدید نفت به شوروی، جلوگیری شد. مصدق که ریاست کمیسیون نفت را به عهده داشت و وجاهت ملی او هم در اوج مبارزات ملی شدن نفت قابل توجه بود، با نزدیکی به آیت ‏اللَّه کاشانی وجهه مذهبی نیز به خود گرفت.

بنابراین پیشنهاد قبول نخست وزیری او، استقبال نمایندگان را در برداشت و او بلافاصله مأمور تشکیل کابینه شد. در ابتدای صدارت دکتر مصدق، وی بیشتر درگیر مساله ملی شدن صنعت نفت و تبعات آن بود تا اینکه به پیروزی دولت ایران بر شرکت نفت انگلستان منجر شد. با آغاز به کار مجلس پانزدهم، مصدق کابینه خود را ترمیم کرد و در ضمن از محمدرضا پهلوی درخواست کرد که پست وزارت جنگ هم با او باشد. ولی چون این امر با مخالفت شاه مواجه گردید، مصدق بدون مشورت با کسی، از نخست‏وزیری استعفا داد و شاه نیز پس از تمایل مجلس، فرمان نخست‏ وزیری احمد قوام را صادر کرد. در این میان، آیت ‏اللَّه سید ابوالقاسم کاشانی برای حفظ یکپارچگی بین نیروهای ملی و مذهبی، از مصدق حمایت نمود و تهدید کرد در صورت کنار نرفتن احمد قوام و بازگشت مصدق، حکم جهاد صادر خواهد نمود. این امر زمینه‏ ساز قیام تاریخی سی‏ام تیرماه 1331 و بازگشت دکتر مصدق به قدرت شد. اما پس از مدتی، بر اثر مسائل گوناگون، شکاف بین دو جبهه بیشتر شد تا اینکه دولت مصدق با توطئه دست‏‌های استعماری بیگانگان و همکاری مهره‏ های داخلی، در جریان کودتای 28 مرداد 1332 سقوط کرد و نهضت مردمی به شکست انجامید.

*امضای قرارداد کمک‏های تسلیحاتی شوروی به رژیم عراق در جریان جنگ (1363 ش)

پس از تغییر اوضاع جنگ در نتیجه فتح خرمشهر و احتمال سقوط رژیم عراق، شوروی نیز همگام با دیگر کشورهای غربی، با واگذاری تجهیزات مدرن جنگی به عراق، بر میزان کمک‏های خود به این کشور افزود. در این راستا، در فروردین 1363، یک هیئت بلند پایه از شوروی به بغداد اعزام شد و فروش چهار و نیم میلیارد دلار اسلحه شوروی به عراق را پیشنهاد کرد. این بزرگ‏ترین پیشنهاد فروش سلاح بود که تا آن زمان، شوروی‏‌ها به عراق می‌‏دادند. هیئت شوروی که از میزان عصبانیت عراق به دلیل از دست دادن جزایر مجنون در عملیات خیبر مطلع بود، به عراق اطلاع داد که حاضر است میگ‏‌های 21 و 22، هلی‏کوپترهای توپ‏دار و 350 موشک اسکاد در اختیار رژیم بعث قرار دهد. سرانجام این قرارداد و قرارداد وام دو میلیارد دلاری اتحاد جماهیر شوروی به رژیم بعث عراق در هفتم اردیبهشت 1363 ش برابر با 27 آوریل 1984 م بین طرفین در مسکو امضا شد و در جبهه‏ های جنگ علیه رزمندگان اسلام به کار رفت. لازم به یادآوری است که بعد از سقوط صدام حسین، در سال 1382، مسأله بازپرداخت وام‏‌های اعطایی کشورهای غربی و شرقی برای پیروزی در جنگ با ایران، به عنوان یکی از مهم‏ترین چالش‏‌های جدی منطقه و جهان مطرح شد.

**رویدادهای مهم این روز در تقویم هجری ( 8 رجب 1436 )

*شهادت آیت ‏اللَّه "سیدعبداللَّه بهبهانی" از رهبران اصلی نهضت مشروطه(1328 ق)

آیت ‏اللَّه سید عبداللَّه فرزند سید اسماعیل مجتهد بهبهانی در حدود سال 1260 قمری به دنیا آمد. وی پس از تحصیلِ مقدمات علوم شرعی، راهی نجف اشرف شد و در حوزه‏ درس آیات عظام شیخ مرتضی انصاری، میرزا محمد حسن شیرازی و سید حسین کوه‏کمری شرکت جُست. سید عبداللَّه پس از اخذ اجتهاد، در سال 1295 ق به تهران مراجعت کرد و پس از فوت پدر، مقام مذهبی او را احراز کرد. سید با کمک هوش فطری و صراحت بیان، در حوزه‏ی علمی تهران به مرور به شهرت دست یافت و در شمار علمای بزرگ پایتخت درآمد. آیت‏ اللَّه بهبهانی در جریان مشروطه، به همراه آیت‏ اللَّه سیدمحمد طباطبایى، رهبری اصلی مشروطیت را برعهده داشت و در راه تحقق آرمان انقلابی خویش، صدمات فراوانی دید و مدتی به عتبات تبعید گشت.

وی در واقعه‏ به توپ بستن مجلس توسط محمدعلی شاه قاجار، به اسارت قزّاقان درآمد و بعد از شکنجه‏‌های بسیار، با سر برهنه و چهره‏ خون‏ آلود و جامه‏ پاره به باغشاه برده شد.

آیت‏ اللَّه بهبهانی، پس از اعلان مشروطیت، فعالانه در برگزاری انتخابات و تشکیل مجلس ملی شرکت جُست. اگرچه خود هیچ مقام دولتی را نپذیرفت ولی در همه‏ کارها نظارتِ کامل داشت. در مجلس دوم که نمایندگان به دو گروه تندرو و میانه‏ رو تقسیم شده بودند به حمایت از میانه ‏روها برخاست. در این حال تندروان کمر به قتل او بستند. سرانجام آیت‏ اللَّه بهبهانی، این روحانی آگاه و مجتهد مبارز و مقتدر در هشتم رجب سال 1328 ق برابر با 24 تیرماه 1289 ش در 68 سالگی توسط اشخاص نقابداری که به منزلِ او هجوم آورده بودند، به ضرب سه گلوله به شهادت رسید. از این عالم برجسته، 25 رساله در فقه به جای مانده است.

**رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی ( 27 آوریل 2015 )

*تأسیس دادگاه تفتیش عقاید معروف به "انگیزیسیون" در اسپانیا (1231م)

هم‏زمان با یورش سپاهیان صلیبی به مناطق شرق، واقعه مهم دیگری نیز روی داد که سرآغاز دوران مخوف انگیزیسیون یا تفتیش عقاید در تاریخ مسیحیت به شمار می‏‌رود. در این زمان که پاپ اینوسان سوم فرمان‏روایى داشت، وی دستور تشکیل دادگاه تفتیش عقاید را صادر کرد و از این پس، این دادگاه در سراسر اروپا به کار پرداخت. در واقع، اینوسان سوم در عقاید خود بسیار لجوج و سرسخت بود و به هیچ وجه تحمل شنیدن عقیده و نظری را برخلاف رای خود نداشت. به همین جهت کسانی که جرأت می‏‌کردند نظری مخالف رای و نظر او ابراز کنند از سلاطین وقت گرفته تا افراد عادی تکفیر می‌شدند. این دادگاه در 27 آوریل 1231م در اسپانیا نیز تأسیس شد و دوره جدیدی از خشونت و قساوت را در این سرزمین آغاز کرد. پاپ‌ها در این زمان، از سلاطین و فرمان‏روایان سرزمین‏های مسیحی می‏‌خواستند که در سرکوبی ملحدین، یعنی هر کس که از اوامر آنها سرپیچی می‏‌کند، با ماموران کلیسا همکاری داشته باشند و گرنه خود، ملحد و سزاوار عقوبت خواهند بود. از آن طرف، سلاطین و شاهزادگان و حکام محلی از بیم تکفیر که ممکن است به قیمت جانشان تمام شود، به فرامین پاپ گردن می‌‏نهادند. کسانی که به اتهام الحاد و سرپیچی از فرامین الهی که در واقع همان دستورات پاپ بود در این دادگاه‏ها محاکمه می‏‌شدند، حق داشتن وکیل را نداشتند و آراء محکمه قطعی و لازم الاجرا بود. در این دادگاه‏‌ها، کسانی که مظنون به بدعت‏ گذاری بودند، چنانچه نمی‌‏توانستند بی‏‌گناهی خود را ثابت کنند تکفیر می‌‏شدند و مجازات سنگینی در انتظارشان بود. سخت‏گیری در مورد محکومان دادگاه‏‌های تفتیش عقاید تا آنجا بود که حتی اگر کسی ترتیب کفن و دفن آنان را می‏‌داد، آن شخص نیز مستحق مجازات‏‌های سنگین می‏شد. مفتش دادگاه نیز در مقابل هیچ مقامی جز پاپ پاسخگو نبود و کار خود را یک عمل الهی تلقی می‌‏کرد. آراء صادره از این دادگاه شامل شکنجه، تبعید، محرومیت از پست و مقام، مصادره اموال، زندان، سوزاندن و کشتن بود. وجود این دادگاه‏‌ها از یک طرف باعث جمع‏ آوری ثروت و غارت اموال محکومات توسط مفتّشان شد و از طرف دیگر به فروپاشی جایگاه معنوی رهبران به اصطلاح اخلاقی جامعه و بی‏ معنی شدن مفاهیم ارزشی و معنوی انجامید. دادگاه‌‏های تفتیش عقاید سرانجام پس از شش قرن فعالیت جنایت بار، در 17 ژانویه 1808م تعطیل شدند.

*مرگ "قوام نِکْرومه" سیاست‏مدار افریقایی و بانی استقلال غنا (1972م)

قوام نکرومه، سیاست‏مدار معروف افریقا و پایه‏ گذار استقلال کشور افریقایى غنا در 18 سپتامبر 1909م به دنیا آمد. وی پس از اخذ دکترای رشته علوم اجتماعی در یکی از دانشگاه‏های امریکا، رئیس انجمن دانشجویان افریقایى در امریکا و کانادا شد و به فعالیت سیاسی روی آورد. وی در سال 1947 به دبیر کلی حزب اتحاد غنا رسید ولی این حزب را به دلیل بی‏ کفایتی و اختلافات داخلی رها کرد. نکرومه از آن پس حزب ملی خلق را تأسیس کرد و به مبارزه علیه حضور انگلیسی‏ ها در غنا پرداخت. نکرومه در سال 1951م در انتخابات پارلمانی به پیروزی رسید و به نخست‏وزیری غنا دست یافت. وی در مارس 1957م که غنا به خود مختاری از انگلیس دست یافت، در سمتِ خود ابقا شد و غنا را به عضویت سازمان ملل رساند. نکرومه به دنبال استقلال غنا در سال 1960م به ریاست جمهوری این کشور رسید ولی در 24 فوریه سال 1966م در حالی که در یک سفر رسمی در چین به سر می‏‌بُرد، به دنبال یک کودتای نظامی هوادار غرب، از قدرت خلع شد. وی سپس به گینه رفت و تا پایان عمر خود در آن کشور ساکن بود. قوام نکرومه سرانجام شش سال پس از کودتا در 27 آوریل 1972م در 63 سالگی در گینه درگذشت. قوام نکرومه به عنوان یکی از مبارزان نامی افریقا، در تجدید حیات این قاره سهم بزرگی دارد و در تحکیم قدرت سازمان وحدت افریقا، تلاش فراوانی از خود نشان داد. قوام نکرومه در اکثر کشورهای افریقایی به صورت یک چهره مثبت و محبوب شناخته شده است و در غنا به عنوان پایه‏ گذار استقلال این کشور یاد می‏‌شود. (ر.ک: 24 فوریه)

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
GRID LIST
موفقیت
گنج
طلاق
شوهرداری
ازدواج
Thursday, 13 February 2025
الخميس, ۱۴ شعبان ۱۴۴۶
پنجشنبه, ۲۵ بهمن ۱۴۰۳

Please publish modules in offcanvas position.